Gaat u op vakantie? 

Gaat u op vakantie en gebruikt u medicijnen die onder de Opiumwet vallen (Morfine, Ritalin, Oxynorm, etc)? Dan heeft u een verklaring nodig voor onderweg. De verklaring dient ondertekend te worden door uw huisarts en voor akkoord gestuurd te worden naar het Ministerie van Volksgezondheid.

Wat heb ik nodig als ik mijn medicijnen meeneem op reis?

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring voor medicijnen aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Een medicijnpaspoort geeft aan welke medicijnen u gebruikt en is handig als u in het buitenland een apotheek of arts bezoekt.

Klikt u op onderstaande link: Medicijnen mee op reis.

Schengenlanden
Het land waar u heen gaat bepaalt welk formulier u nodig hebt. Denk eraan dat u dit 4 weken van te voren aanvraagt. Elke verklaring is voor elk medicijn apart nodig en slechts 30 dagen geldig. Het aanvraagformulier kunt u hier downloaden. 

Buiten-Schengenlanden
Er zijn ook landen waarbij u een Engelstalig formulier nodig heeft. Dit is voor de buiten-Schengen landen, deze zijn een jaar lang geldig. (bijv. USA / Thailand). Dit formulier dient ook door uw huisarts gemaakt te worden, en zal door de ambassade in Nederland moeten worden ondertekend. Hiervoor zult u zelf contact op moeten nemen met de desbetreffende ambassade.  

Turkije
Voor Turkije zijn weer andere verklaringen nodig. Uitgebreide informatie vindt u op www.hetcak.nl. Klik op de link hieronder. 

U kunt het desbetreffende formulier downloaden en in laten vullen door uw huisarts. Tevens bieden wij de mogelijkheid om het formulier voor u te verzenden naar het CAK. 
Voor deze service hebben wij van u nodig: de exacte periode van uw vakantie en uw e-mailadres. Het formulier inclusief de bovenstaande gegevens kunt u afgeven bij de huisartsenbalie van het gezondheidcentrum.

Aruba en Curaçao

Nederland heeft afspraken gemaakt met Aruba en Curaçao over medicijnen meenemen op reis. U heeft een Engelstalige medicijnverklaring nodig. Deze laat u eerst door het CAK goedkeuren. Daarna mailt u de verklaring naar de inspecteur op Aruba of Curaçao.

Stuur uw verklaring uiterlijk 4 weken voor uw vertrekdatum aan ons op. U ontvangt uw goedgekeurde verklaring dan altijd op tijd van ons via post. Dat is uiterlijk een paar dagen voor uw vertrekdatum.

In alle gevallen zal uw huisarts deze verklaringen eerst moeten tekenen

Informatie: Geneesmiddelen op reis